top of page
חיפוש

צרבות- אבחון עצמי וטיפול שישחרר אתכם מהצרבת




נדיר למצוא מישהו שלא חווה בחייו צרבת. יש כאלה שהצרבת היא אירוע חד פעמי בשבילם ואחרים מתמודדים איתה על בסיס שבועי או אפילו יומיומי.

איך זה מרגיש?

תחושת כאב בוער בבית החזה, מאחורי עצם החזה. לעיתים השריפה עולה לצוואר ואף מגיעה עד לחלל הפה.

הצרבת תופיע לרוב לאחר אכילה אך יש מקרים שהיא תורגש גם בשעות הלילה. שכיבה עלולה להחמיר את הצרבת.


למה זה קורה?

הקיבה מייצרת חומצה חזקה מאוד שתפקידה לפרק את המזון. רירית הושט אינה מיועדת להיחשף לחומצה זו. חשיפה מוגברת לאורך היום תייצר עם הזמן את תופעת הצרבת. רירית הושט נכווית מחשיפה לחומצת הקיבה. תהליך זה קורה בעקבות עלייה של תוכן הקיבה מעלה- רפלוקס (החזר קיבתי-ושטי).

מהם הגורמים השכיחים לצרבת?

הריון, עישון, דיאטה עטירת שומן, אכילת לילה ומשקל עודף הם גורמים המגבירים את הסיכוי לסבול מצרבת. כמו כן לרוב שינוי תזונתי יעלים את התופעה.

חשוב לציין שבמידה והצרבת מופיעה בתדירות גבוהה (פעמיים בשבוע ומעלה) והיא מלווה בכאב וקושי בבליעה יש לפנות לבירור רפואי.

בנוסף, כאבים בחזה אמנם מאפיינים צרבות אך הם גם סימנים ראשונים להתקף לב. במידה ומופיע כאב חדש שאינכם מכירים ומזהים חשוב לאבחן ולהיבדק אצל רופא.


מה הסינים אומרים על צרבות?

על פי הרפואה הסינית צרבות נגרמות מתפקוד לקוי של הקיבה- צ'י מורד של הקיבה. הקיבה צריכה להוריד מטה את המזון לכיוון המעיים והחוצה מהגוף, כשצ'י הקיבה נתקע הוא עולה מעלה וגורם לתופעת הצרבת.

כאשר חום נמצא בקיבה הוא יכול לעלות את צ'י הקיבה כי טבעו של חום הוא לעלות.​ ובדיוק באופן הזה "מתמרד" הצ'י של הקיבה. על כן העבודה היא לאזן ולאפשר זרימה תקינה של הצ'י כלפי מטה. גם דרך דיקור וצמחי מרפא, ובעיקר דרך תזונה.

צרבות כרוניות יכולות להשפיע/לפגוע באיברים או במערכות אחרות, כמו למשל הריאות. במצב כזה תיתכן הפרעה בשינה, התפתחות ברונכיטיס או אסטמה, ובמידה והצרבות משפיעות על הגרון עשויה להיווצר צרידות כרונית.


איך מטפלים בצרבות?

תזונה לקויה היא אחד מהגורמים העיקריים לצרבות.

מזונות מחממים כמו צ'ילי, תבלינים, אלכוהול, קפה ושוקולד מייצרים חום בקיבה ובכבד אשר גורם ומחריף את תחושת השריפה האופיינית לצרבת.

ישנם מזונות נוספים שיכולים לגרום לצרבות כמו: פרי הדר, עגבניות, פלפל לא מבושל, פפריקה, צנון, בצל ושום, נענע. ממזונות אלו מומלץ להימנע כחלק מתהליך טיפול ראשוני בצרבת.

חשוב לציין שלכל אחד המזונות אשר מחמירים לו את הצרבות, ומהניסיון שלנו רוב האנשים יודעים להגיד מה משפיע על הצרבת שלהם. ותרו לעת עתה על מזונות שאתם יודעים שמייצרים או מחמירים את הצרבת שלכם.

עם הזמן הצרבת תירגע, תדירות הופעת הצרבות תפחת עד למצב שלא יופיעו יותר צרבות. במצב כזה ניתן לשוב ולנסות את המזונות "המועדים לפורענות" ולבחון אחד אחד האם הם מייצרים צרבת.


הזדמנות להטמעת הרגלים בריאים

חוץ מהמזון שאנו אוכלים ישנה חשיבות רבה גם להרגלי האכילה.

הימנעו מאכילה בשעות מאוחרות. מומלץ לסיים את הארוחות עד השעה 19:00 בערב, בעיקר מכיוון שבערב מערכת העיכול עייפה וחלשה יותר לאחר יום שלם של עיכול. וכן מהסיבה שבלילה הכבד מנקה את כל האיברים וניקוי זה חשוב ביותר לשמירה על איזון והרמוניה בגוף ובמיוחד במערכת העיכול. אכילה לילית לא מאפשרת את תהליך הניקוי הטבעי הזה ומשפיעה לרעה על השינה ועל יכולת הגוף להפריש רעלים.

לעסו היטב והתרכזו באוכל. אכילה מתוך לחץ, בישיבה מול המסך או "על הדרך" לרוב אינה מאפשרת לעיסה מיטבית של המזון. מזון שלא נלעס במלואו מכביד על פעולת הפירוק שנעשית בקיבה ובמעיים ולאורך זמן מחליש את פעילות מערכת העיכול.

בנוסף, הארוחה היא זמן נפלא לשבת מול האוכל, להניח את הכל בצד ולאפשר לגוף כמה רגעים של שקט ונוכחות, שלרוב הם נדירים במירוץ החיים התובעני. נצלו את זה!

אכלו ארוחות קטנות. ארוחות גדולות אשר מכבידות על מערכת העיכול עשויות לעורר צרבות. מומלץ לפרוס ולרווח את הארוחות לאורך היום ולהימנע ממרווחים ארוכים בין ארוחה לארוחה אשר גורמים לארוחות שבאות אחריהם להיות גדולות וכבדות במיוחד.

תקיעות של צ'י הכבד היא טריגר נפוץ לגרימת צרבות. כשצ'י הכבד תקוע נחווה רגשות של תסכול, עצבנות, שינויי מצב רוח, דיכאון. דרך דיקור סיני והמלצות תזונה מותאמות אישית ניתן לאזן ולהזרים את התקיעות הנוצרת בצ'י הכבד ובכך לאזן מצבים מסויימים של צרבות.


נשמח לשמוע מכם ולתת פרטים נוספים. כתבו לנו!

 
 
 

Comentários


bottom of page